Veel gestelde vragen

Hier vind je de antwoorden op de meest veelgestelde vragen.

Staat jouw antwoord er niet tussen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op.

Wat zijn de voordelen van een hooinet van horsesoutdoor.nl ten opzichte van de ‘normale’ hooinetten of aanhangernetten?

Het materiaal van de draden, 5 mm PPM, is sterker waardoor de kwaliteit veel hoger is. Je koopt daardoor een kwalitatief en slijtvast product.  De draden zijn zacht en bevatten geen knopen. Hierdoor beschadigt de mond van je paard niet.
Daarnaast zijn de mazen vaak  kleiner, dit verlengt de etensduur en vergroot de veiligheid.
De hooinetten zijn ook in hele grote maten te krijgen waardoor ze ideaal zijn voor in kuddes. De netten kunnen daarnaast op maat gemaakt worden, zodat je altijd een oplossing hebt voor jouw unieke situatie.

Zijn de hooinetten geschikt voor alle paarden?

Ja, in principe wel. Ga je voor het eerst een hooinet gebruiken, dan is het vaak wel goed om je paard eraan te laten wennen. Geef hem ook wat hooi zonder net, of gebruik eerst het net met maaswijdte 6 cm. Het gebruik van hooinetten ondersteunt een gezonde spijsvertering en helpt maagzweren te voorkomen omdat je paard zijn ruwvoer geleidelijk tot zich kan nemen. Uiteraard is het wel goed om je paard te blijven observeren. In bijna alle gevallen went het paard er snel aan en zal hij het zelfs leuk vinden. Door meerdere netten op te hangen, stimuleer je dat je paard meer gaat lopen. Ook dit komt zijn spijsvertering ten goede.

Wat zijn de voordelen van de hooinetten van HorsesOutdoor ten opzichte van hooiruiven?

De prijs is veel lager dan die van een hooiruif. Daarnaast zijn onze hooinetten gemakkelijk te verplaatsen zodat geen modderige eetplaatsen ontstaan. Bovendien mogen ze overal opgehangen worden, in tegenstelling tot (overdekte) hooiruiven die zeker in beschermde buitengebieden vaak verboden zijn.

Welke maaswijdte heb ik nodig?

We hebben twee maaswijdtes: 4,5 cm en 6 cm.  In zijn algemeenheid is maaswijdte 6 cm ontwikkeld voor paarden en 4,5 voor pony’s. Simpelweg omdat paarden groter zijn en dus een grotere mond hebben dan pony’s. Maar de meest geschikte maaswijdte voor jouw paard, hangt van een aantal factoren af.  Is je paard gewend om uit een hooinet te eten? Zo ja, dan zou je de kleinste maaswijdte kunnen overwegen. Hoeveel hooinetten wil je ophangen? Als je meerdere netten ophangt, kun je afwisselen in maaswijdtes. Wat is je doel met het gebruik van de netten? Zijn de paarden te dik en moeten ze afvallen? Dan adviseer ik de kleinste maas. Wat voor soort hooi voer je ? Is het kortstengelig of langstengelig? In geval van langstengelig hooi kan het zijn dat paarden het lastig uit de kleine maas getrokken krijgen. Met kortstengelig hooi gaat dat makkelijker. Waar wil je het hooinet ophangen? Kunnen de paarden er maar van één kant bij? Dan zou je kunnen overwegen om het two-in-one net aan te schaffen. Bij dit net is één zijde maaswijdte 4,5 en de andere kant maaswijdte 6 cm.

Wat het perfecte net voor jouw paard is, hangt dus van een aantal omstandigheden af.  Mocht je advies op maat willen, neem gerust contact op!

Hoeveel paarden kunnen uit één net eten?

Hoe veel paarden uit één net kunnen eten is afhankelijk van de rangorde in de kudde en de hoeveelheid hooi die  je je paard(en) wilt voeren. Bestaat er een sterke rangorde dan is het verstandig om meerdere eetplaatsen te creëren zodat de  paarden die lager in rang staan, ook kunnen eten. Als je meerdere hooinetten ophangt, stimuleer je bovendien beweging. Dit komt de spijsvertering en gezondheid van je paard ten goede.

Zijn de hooinetten onverwoestbaar?

De hooinetten van HorsesOutdoor zijn heel sterk en kunnen daardoor tegen een flink stootje.  Dit komt door het gebruikte materiaal, 5 mm PPM. Dat betekent helaas niet dat ze nooit kapot kunnen gaan. Slijtage kan ontstaan doordat paarden er  op kauwen. Ook als de netten heel strak worden ophangen, kan piekbelasting en dus slijtage ontstaan.  Wil je zo lang mogelijk plezier van het net hebben, hang het net dan niet te strak op, draai het regelmatig en bevestig het op verschillende plekken en hoogtes. Dit laatste maakt het voor je paard ook weer interessanter. 

Kan ik een net met een kleinere maaswijdte dan 4,5 cm bestellen?

Er zijn hooinetten te koop met maaswijdtes van 3 cm of zelfs 2 cm.

Onze kleinste maaswijdte is  4,5 cm (op spanning gemeten). In feite is de maaswijdte nog iets kleiner, zo’n 4 cm.

Bij een kleinere maaswijdte dan 4,5 (4 cm) krijgen de paarden het hooi minder goed uit het net. Hoewel dit natuurlijk fijn is bij paarden die echt maar weinig mogen eten, is gebleken dat zowel het net, maar veel belangrijker nog, de tanden van het paard, sneller slijten bij een kleinere maas. Om die reden hebben wij ervoor gekozen om geen kleinere maaswijdtes te verkopen.